Ajuntament de Barcelona Institut del Paisatje Urbà
Home e-mail Info
  català      español      english      français   
Guapos per sempre

Davant la porta d’alguns dels comerços més antics de Barcelona hi trobareu, al terra de la vorera, una placa de ferro colat amb dissenys al·legòrics de diferents activitats comercials i una inscripció de l’Ajuntament reconeixent a l’establiment els anys de servei a la ciutat. És la placa Guapos per sempre, que des de l’any 1993 concedeix l’Institut del Paisatge Urbà als comerços —i als seus propietaris— que han sabut desenvolupar l’activitat del negoci en l’economia moderna tot conservant la seva identitat ciutadana i els valors artístics de la decoració original. Els establiments guardonats tenen més de 50 anys d’activitat continuada en el mateix ram i en el mateix veïnat, i conserven el caràcter de la seva imatge exterior. Al 2004 ja hi havia un total de 105 comerços amb la placa a Barcelona: aquesta és una selecció dels establiments modernistes Guapos per sempre.

ANTIGA CASA FIGUERAS - PASTISSERIA ESCRIBÀ (15)
La Rambla, 83 - Petxina,1s
Jaume Figueras encarregà, el 1902, la decoració de la seva botiga, de fabricació i venda de pastes alimentàries, a Antoni Ros, pintor i escenògraf. Juntament amb el decorador hi va treballar tot un equip d’artistes, entre ells l’escultor Lambert Escaler, els vitrallers de l’empresa Rigalt, Granell i Cia, i Mario Maragliano en els mosaics. La façana és un magnífic exemple de la integració de diferents arts decoratives, amb la seva diversitat de volums i acabats: pedra, relleus escultòrics simbolistes, mosaics, vitralls emplomats i ferro forjat. L’any 1986 la botiga fou rehabilitada per la família Escribà.
CAFÈ DE L’ÒPERA (11)
Rambla, 74
Aquest cafè, originari de 1929, va ser fundat com a Xocolateria la Mallorquina cap a l’any 1890. A la porta principal destaca un emmarcament de fusta, amb motius naturalistes tallats, combinat amb dos brancals de marbre. L’interior és d’estil vuitcentista, amb ús de columnes de foneria, plafons pintats sobre tela i miralls amb dibuixos gravats a l’àcid que representen figures femenines que fan referència a personatges femenins de diverses òperes.

CAMISERIA BONET (10)
La Rambla, 72
Fundada el 1890 i regentada fins a finals del 2002 per la tercera generació de la família Bonet. A la façana subsisteix el revestiment de fusta, que arriba fins a l’entresòl, espai originalment ocupat pel taller, amb una vitrina, que s’emmarca amb dos rètols dibuixats sobre una làmina metàl·lica martellejada. La fusta utilit-zada a tota la botiga és caoba, amb petites mostres de decoració floral als angles. El juliol del 2002, la Camiseria Bonet va rebre el Premi de Tradició Comercial atorgat per la Generalitat de Catalunya. Poc mès tard va canviar de propietari.


CASA TEIXIDOR
Rda. Sant Pere,16
El 1909 l’arquitecte modernista Manuel Joaquim Raspall va dur a terme el projecte d’aquesta botiga, en la qual van treballar artistes com Lluís Bru, que signà sota el rètol la seva decoració en mosaic, i els vidriers Buixeras. En aquest cas, el ferro adopta formes naturalistes i emmarca el conjunt, tant a la part superior com en els brancals de la porta, de manera que el resultat és un clar exemple de la integració de totes les arts. L’interior recorda el negoci original, una botiga d’articles de belles arts, amb els rètols pintats: “arquitectura”, “pintura” i “dibuix”. Actualment l’establiment es una òptica.

CONFITERIA J. REÑÉ
Consell de Cent, 362
Establiment obert des de 1910 com a pastisseria, tot i que ja el 1892 la família Reñé hi havia instal·lat la seva fàbrica, La Suiza-Reñé.
La botiga va ser redecorada per Enric Llardent, que va utilitzar bàsicament dos materials: marbre per als sòcols dels aparadors i caoba de Cuba per als emmarcaments. A l’interior va mantenir les grans vitrines, també amb marc de fusta, i al sostre, l’ornamentació de guix. Des del 2003 l’establiment es dedica a la restauració.


EL INGENIO
Rauric, 6
L’any 1838 l’escultor Escaler va obrir la botiga El Ingenio, especialitzada en la fabricació d’articles populars i de festa, activitat que han mantingut els seus successors, la família Homs Cardona, de la mateixa manera que han respectat tota la decoració. A la porta d’accés trobem un revestiment de fusta, delimitat per motllures del mateix material en daurat i amb decoracions de medallons. A l’interior es mantenen les prestatgeries i els armariets originals de fusta de línies senzilles que també cobreixen les parets. En ocasions és possible visitar l’obrador.

ELS QUATRE GATS (23)
Montsió, 3 bis
A la Casa Martí, obra de Josep Puig i Cadafalch de 1896, hi ha el bar restaurant Els Quatre Gats, fundat per Pere Romeu i Miquel Utrillo i obert al públic, en la seva primera època, fins al 1903. A l’interior de l’establiment queda palès el neogoticisme de la construcció i la voluntat per configurar un espai pròpiament rural català amb la decoració de ceràmica amb motius florals i geomètrics, els emmar-caments de pedra i els diferents elements de ferro forjat.

FARMÀCIA A. BOLÓS (50)
Rambla Catalunya, 77 - València, 256
La Farmàcia Bolós (antiga Farmàcia Novelles) està situada als baixos d’un edifici obra de Domènech i Estapà. Preserva, tant a l’interior com a l’exterior, la decoració de 1902 a càrrec d’Antoni Falguera, amb un disseny del mateix farmacèutic Novelles. Cal fixar-se en la porta d’accés, de línies rectes a la part inferior i coronada per un plafó de línies ondulades i motius florals. Les fulles de la porta de vidre emplomat s’emmarquen en un ric treball de fusteria, i en elles es dibuixa un taronger al costat del nom dels antics propietaris. A l’interior es conserven la decoració original, l’aparador, els vitralls, les pintures murals i els objectes farmacèutics de ceràmica.

FARMÀCIA CASAUS
Aribau, 91
Antiga Farmàcia Sañé, fundada l’any 1901, que manté la decoració original tant a la façana com a l’interior. El revestiment de la façana és de línies austeres i geomètriques. Les dues obertures d’accés són de fusta, amb garlandes senzilles com a motiu decoratiu bàsic, i vidre bisellat amb ornamentació a l’àcid. A l’interior es conserven els aparadors i el taulell, tot i que adaptats a les necessitats modernes.

FARMÀCIA ENRICH
Muntaner, 83
Establiment fundat l’any 1902 com a farmàcia, negoci que es manté en l’actualitat. A la porta d’accés, el ferro és l’element bàsic que emmarca geomètricament els diferents vitralls. A la part superior destaca la decoració de garlandes i les línies ondulades, en contrast amb les línies rectes de tot el parament vidrat central, i a la part inferior, altre cop el sòcol de ferro ondulat, característic del Modernisme. Cal fer esment dels tiradors en forma de branca, de ferro forjat, i dels dos motius farmacèutics dibuixats a l’àcid en els vidres laterals. A l’interior es conserva tot l’aparador de fusta amb motius florals als angles.

FARMÀCIA FERRER ARGELAGUET (antiga Farmàcia Robert)
Roger de Llúria, 74
Farmàcia fundada el 1906 d’acord amb l’estil modernista. A l’interior es conserven tots els aparadors de fusta, amb una rica decoració naturalista, així com el taulell i el moble cobrador. Destaca principalment el sostre, amb la representació en “trompe l’oeil” d’un templet i les motllures de guix de garlandes. En els vidres de les portes d’accés es pot llegir el nom de l’antiga farmàcia, dibuixat a l’àcid.

FARMÀCIA GUINART
Gran de Sant Andreu, 306
Fundada l’any 1896, aquesta farmàcia conserva pràcticament intactes els seus elements modernistes. A la façana es pot observar el treball de ferro forjat, amb formes ondulades com a motiu decoratiu, cobrint la mateixa fusta de les portes. Aquestes avui dia són totalment de fusta, però en origen la part inferior era de marbre. Cal fixar-se en la ceràmica, en groc i blau, obrada als forns Xumetra de Sant Andreu.

FARMÀCIA MADROÑAL
Comte Borrell, 133
A la cantonada de la Gran Via amb el carrer Comte Borrell hi ha dos edificis plurifamiliars adossats on es troba aquesta farmàcia, a la planta baixa del número 133 de Comte Borrell. Fundada el 1901, s’hi conserven elements de principis de segle, entre els quals destaca un fanal de forja, que era l’indicador que s’utilizava en aquella època per a identificar aquests establiments.

FARMÀCIA NORDBECK
Ausiàs Marc, 31
La realització d’aquesta farmàcia s’atribueix a l’arquitecte E. Catà i ha estat datada a l’entorn de l’any 1905. Destaquen els plafons de fusta, amb decoració floral, a la façana i el ferro forjat, així com els frisos de vitrall de colors que coronen les dues obertures, una de la porta d’accés i l’altre de l’aparador. A l’interior també es conserva el mobiliari original, amb predominança de línies ondulades i motius florals, principalment en el taulell.

FARMÀCIA PUIGORIOL
Mallorca, 312 - Girona, 125
La decoració d’aquesta botiga s’atribueix a Marià Pau, sembla que entre els anys 1913 i 1914, juntament amb un equip de decoradors, entre els quals hi havia Francesc Torres, autor de la fusteria de roure dels emmarcaments, Pere Anglès, que es va encarregar dels mobles, i els germans Nogués, autors del treball del marbre en el sòcol. Així mateix, cal destacar les pedres incrustades als vidres exteriors bisellats. A l’interior es mantenen objectes originals: els llums de gas, els pots de ceràmica i el mobiliari.
FILATÈLIA NUMISMÀTICA MONGE
Boters, 2
L’actual Filatèlia Monge substituí els anys quaranta la Llenceria Jaumà, negoci del moment de fundació. En destaca la decoració, realitzada totalment amb fusta tallada i amb relleus simbòlics, que cobreix els brancals i emmarca el rètol de forma circular, i que recobreix la part inferior de la façana amb plafons encadellats. Possiblement l’obra fou realitzada el 1904.

FORN SARRET (40)
Girona, 73
Obra realitzada als voltants de 1898, que crida l’atenció per la seva visió de conjunt, creada a partir de l’emmarcament de fusta, amb línies de curvatura creuades i formes ovalades, que acullen el rètol i es fan extensibles a la façana de l’edifici. Entre les dues portes d’accés destaca, en el mur, un escut que representa una dona segant. El rètol imprès possiblement era en origen de vidre emplomat.

GRILL ROOM (11)
Escudellers, 8
Aquest establiment, l’Antic Petit Torino, decorat per Ricard Capmany al voltant de l’any 1902, ocupa els baixos d’un edifici vuitcentista. La façana està decorada amb un revestiment de fusta que emmarca un aparador central coronat per un escut amb un brau rampant, símbol del Vermut Torino (VT). De les portes cal destacar les vidrieres superiors. A l’interior es conserva l’aparador, de línies sinuoses i amb motius naturalistes, i els dos taulells, l’un completament llis i l’altre amb aplicacions de ceràmica. Ressalten els treballs de forja dels pilars i l’enteixinat pintat del primer tram del local.

HOTEL ESPAÑA (12)
Sant Pau, 9-11
L’any 1903 van encarregar a l’arquitecte Domènech i Montaner la decoració de la Fonda Espanya, treball que va guanyar el premi de l’Ajuntament al millor establiment.
A l’interior s’han conservat intactes alguns dels salons, amb els arrambadors de fusta i ceràmica amb motius heràldics, la pintura mural de temàtica marina i els elements ornamentals generals. Així mateix, cal fer esment de la llar de foc d’alabastre modelada l’any 1901 per l’escultor Eusebi Arnau, que es troba en un dels salons interiors.

HOTEL REGINA
Bergara, 2-4
L’Hotel Regina, fundat el 1917, conserva una marquesina original, bon exemple de les arts decoratives modernistes. L’estruc-tura és de ferro forjat i vidre emplomat, rematada amb decoració de temàtica naturalista. Tot el conjunt està cobert amb una volta de vidre glaçat. Els vitralls policroms ens mostren, per una banda, la data de fundació i, per una altra les dues inicials FR que són les del seu primer propietari, Francesc Recasens.

QUEVIURES MÚRRIA (56)
Roger de Llúria, 85
Botiga oberta amb el nom de La Puríssima el 1898, com a torrador de cafè, que es manté en l’actualitat, en mans d’altres propietaris com a botiga de queviures. Es conserva tota la decoració exterior, de la qual ressalten principalment els rètols i els cartells publicitaris vidrats, sobretot el tradicional d’“Anís del Mono”. A l’interior s’han fet petites modificacions, però se segueix mantenint el moble on es cobrava, el taulell i els aparadors posteriors, tots ells de fusta de pi de melis amb senzilles ornamentacions geomètriques.

PAVIMENTS ESCOFET
Rda. Universitat, 20
La Casa de Mosaics Escofet, especialitzada en paviments hidràulics, estava situada en origen, el 1890, a la Ronda de Sant Pere, núm.8. Posteriorment, tota la decoració, tant interior com exterior, va ser traslladada a la seva localització actual. Aquesta deco-ració, va ser realitzada per Josep Pascó (1856-1920), decorador, professor de la Llotja i dissenyador de mosaics.
El revestiment està fet amb plafons de pedra artificial, decorats amb motius florals i alhora emmarcats per fusta. Els motius modernistes es concentren en el rètol i les reixes superiors, en canvi, a la resta, es repeteix un dibuix de paviment que havia fet el mateix decorador.

RESTAURANT VIENA (19)
La Rambla, 115
El Viena, bar de menjar ràpid obert fa uns quinze anys, ocupa el local de l’antiga xarcuteria Mumbrú, fundada el 1889, moment al qual pertany la decoració encara avui conservada. A tot el local trobem l’ús de la fusta com a emmarcament de plafons de vidre pintat amb motius florals: a l’arrambador, als aparadors, als dos mobles per cobrar, situats als laterals de la porta com a elements decoratius, i a la barra, creada recentment aprofitant l’antic taulell. Destaquen la decoració pictòrica i les formes geomètriques en fusta del sostre.


www.pi2.com