El restaurant Viena es troba situat en un edifici d’origen industrial d’estil modernista. En el moment de la seva construcció, l’any 1908, era la seu de la Societat General d’Electricitat, la qual va ser fundada l’any 1896 per produir i subministrar electricitat. L’encarregat de la construcció va ser Lluís Muncunill, arquitecte municipal de Terrassa en aquella època.L’edifici, construït amb maó, és de grans dimensions i consta de dues naus paral·leles i rectangulars cobertes amb volta catalana i subdividides en set trams; sembla que és el primer edifici on l’arquitecte utilitza el sistema de volta catalana amb set corbes pronunciades formant els set trams diferents.
A l’exterior de l’edifici, a la façana del carrer de la Unió, observem el rètol fet amb trencadís de ceràmica amb el nom de la Societat General d’Electricitat. A l’altra façana hi ha la resta de paraments, molt austers, ja que es tracta d’un edifici industrial, que ens indiquen l’estructura interior: es troben subdividits en set trams per la presència de les canalitzacions exteriors, amb grans finestrals a la part inferior de l’alçat i conjunts de tres finestres al pis superior.
Posteriorment, a partir dels anys cinquanta i fins als noranta del segle XX, l’edifici va ser utilitzat com a centre de transformació de FECSA, fins que el va adquirir l’empresa Establiments Viena, SA, que va iniciar-ne la restauració respectant totalment l’estructura original de la fàbrica i seguint l’estil modernista en tots aquells elements decoratius que va ser necessari incorporar-hi, com ara els llums del pis superior.
Cal destacar que durant aquest procés de restauració es va recuperar una antiga carbonera que pertanyia a l’edifici que hi havia al mateix solar des de mitjans del segle XIX, el Vapor Busquets, enderrocat el 1907, i l’existència de la qual es desconeixia.
El local va obrir al públic al juliol del 2000, després de llargues reformes, com a Pizzeria-Restaurant Viena i amb una capacitat per a 279 persones. L’espai, aprofitant les grans dimensions, està dividit en tres plantes. A la planta baixa hi trobem taules a la primera de les naus, i la cuina i el forn de llenya on s’elaboren les pizzes —a la vista dels clients— a la segona nau. És en aquesta segona nau on s’ha construït un pis superior d’estructura vista i oberta a la resta de l’espai inferior. En aquest pis hi ha una zona destinada a fumadors. I, finalment, al soterrani ens trobem amb la carbonera, un espai petit i acollidor, especialment reservat per a grups i on s’ha instal·lat una exposició permanent de fotografies antigues de l’edifici i del procés de rehabilitació, integrant d’aquesta manera el caràcter comercial amb la difusió i divulgació del patrimoni industrial.
Dins el procés de rehabilitació de l’edifici, en la creació de nous espais es va tenir present l’origen modernista de la construcció i es va intentar adaptar l’obra nova a aquest estil artístic; així doncs, podem veure com els lavabos s’han decorat seguint el gust de principi de segle, amb trencadís i llums sinuosos d’acord amb l’estil modernista.
Al restaurant se serveix cuina casolana catalana i italiana —amb més d’una desena de plats per triar en els entrants, les pastes, les pizzes (cuinades al forn de llenya) i plats de carn o peix elaborada al mateix restaurant. L’ambient que hi podem trobar és força variat, ja que, tot i no tenir menú, el tipus de cuina que ofereix i els seus preus faciliten que sigui un lloc habitual per als menjars diaris, però també un establiment on acostumen a acudir famílies els caps de setmana i grups de gent a la nit. Així mateix, es poden fer reserves per a actes i celebracions concretes per a un màxim de cent persones.
Tot i que no s’hi fan activitats diàries de tipus lúdic o cultural, forma part dels locals que participen en els esdeveniments importants de la ciutat, com ara el conegut Festival de Jazz de Terrassa.
Horaris
De 13 a 16h i de 20 a 24h. Tot l’any
Més informació
Tel.: 93 733 63 90
Accés per a minusvàlids. Espais reservats per a fumadors.
Obtingueu la Guia de la Ruta del Modernisme de Barcelona.
La Ruta del Modernisme de Barcelona és un itinerari que recorre la Barcelona de Gaudí, Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch, que, juntament amb altres arquitectes, van fer de Barcelona la gran capital de l'Art Nouveau Català. Amb aquesta ruta podeu descobrir impressionants palauets, cases sorprenents, el temple que és el símbol de la ciutat i un immens hospital, així com altres treballs més populars i quotidians, com farmàcies, botigues, llanternes o bancs. Obres del Modernisme que demostren que l'Art Nouveau es va enraonar a Barcelona i que fins i tot avui dia encara és un art viu, un art viscut.
La Guia de la Ruta del Modernisme de Barcelona es pot adquirir als nostres centres de Modernisme.