Ruta del Modernisme de Barcelona

Inici / Bars i restaurants modernistes

Bars i restaurants modernistes

El disseny modernista fa reviure les arts decoratives perquè la voluntat dels artistes és crear espais únics que integrin totes les arts. De fet, les arts decoratives es converteixen d’alguna manera en les difusores del gust modernista i fan arribar a tothom el nou gust artístic. El nou llenguatge no es limita a les cases burgeses realitzades pels grans arquitectes o a les grans obres públiques, sinó que pastisseries, forns, farmàcies, espais d’oci, bars i restaurants es decoren amb el nou llenguatge i són una mostra de la profusió de molts artistes i artesans anònims que treballen d’acord amb les noves tendències. Els espais més quotidians esdevenen espais per gaudir de la nova estètica, i alguns ens arribaran pràcticament intactes. L’arquitectura és l’aglutinadora de les arts decoratives, tant a les façanes com als interiors. És el moment de la recuperació de tècniques artesanals autòctones, un dels fets que distingeixen la decoració modernista a les ciutats d’Europa on es desenvolupen els diferents moviments del corrent Art Nouveau.

Coneixem l’existència de molts bars i restaurants, avui desapareguts, que eren un exemple fascinant del llenguatge modernista, com La Lluna o La Buena Sombra. En molt pocs casos es coneix el decorador o les persones que hi van treballar: el camp dels decoradors i dissenyadors d’interiors d’aquell moment és encara un àmbit en el qual cal investigar molt.

Aquests espais tenen en comú l’ús de les arts aplicades, com la ceràmica decorativa en els arrambadors o taulells; els guixos en motllures per decorar sobretot sostres; el marbre per a barres, sòcols i arrambadors; l’ebenisteria per fer els aparadors (mobles en els quals sovint es concentra la decoració més naturalista); el ferro forjat per a les columnes i per a llums i penjadors, i finalment, els vitralls a les portes i finestres, que matisen la llum dels interiors. Tots aquests elements estan decorats amb motius naturalistes, flors i fulles que s’entrellacen o línies sinuoses. Sovint, la diferència entre els establiments es dóna més aviat en la qualitat dels materials utilitzats, determinada pel nivell econòmic i cultural del propietari.

A més dels exemples inclosos en aquesta guia, passejant per Barcelona encara podem trobar bars que conserven alguna part de decoració modernista. Aquest seria el cas, per exemple, de la granja que hi ha al carrer de la Palla número 4, que manté la porta de fusta amb una decoració floral molt similar a les que veiem en aquesta guia, o el Cafè del Centre, al carrer de Girona número 69, amb una decoració senzilla però també d’estètica modernista.

Així mateix, no hem d’oblidar que hi ha altres bars que, tot i no ser espais concebuts originalment com a bars o restaurants, avui en dia sí que compleixen aquesta funció en part: per exemple, la Pastisseria Escribà a la Rambla, que té un petit espai per prendre cafè que permet contemplar la decoració interior de la botiga, o la cafeteria del foyer del Palau de la Música Catalana que, com que està situada als baixos d’un edifici obra de Domènech i Montaner, és emblemàtica del Modernisme català. En aquest edifici trobem també el restaurant Mirador, obert al final del 2004 en una de les zones d’ampliació modernes projectades per Oscar Tusquets, amb esplèndides vistes a la façana lateral del Palau. Un altre exemple és “La Pedrera de nit”, nom de les vetllades que s’organitzen a l’edifici de Gaudí les nits d’estiu per combinar una visita a l’Espai Gaudí amb música en viu, en el seu espectacular terrat, mentre es pren una copa.

Els exemples d’aquests establiments ens ajuden a entendre la importància que va tenir el Modernisme en l’ús social de l’art: com els mestres d’obra, artesans i dissenyadors van saber aplicar el nou llenguatge del Modernisme als espais més modestos de la ciutat. I com, també, van saber fer destacar el seu ofici dins de les obres creades pels grans mestres del moviment com Gaudí, Puig i Cadafalch o Domènech i Montaner. Entrar en qualsevol d’aquests espais no deixa de ser un privilegi.

Els establiments destacats

Per a aquesta guia hem fet una tria de catorze bars i restaurants que s’han mantingut pràcticament intactes des de la seva fundació o que han estat creats a partir de la recuperació d’elements modernistes d’altres botigues destinades a desaparèixer i que ens permeten gaudir en l’actualitat d’una atmosfera de principi del segle XX:

Obtingueu la Guia de la Ruta del Modernisme de Barcelona.

 

La Ruta del Modernisme de Barcelona és un itinerari que recorre la Barcelona de Gaudí, Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch, que, juntament amb altres arquitectes, van fer de Barcelona la gran capital de l'Art Nouveau Català. Amb aquesta ruta podeu descobrir impressionants palauets, cases sorprenents, el temple que és el símbol de la ciutat i un immens hospital, així com altres treballs més populars i quotidians, com farmàcies, botigues, llanternes o bancs. Obres del Modernisme que demostren que l'Art Nouveau es va enraonar a Barcelona i que fins i tot avui dia encara és un art viu, un art viscut.

La Guia de la Ruta del Modernisme de Barcelona es pot adquirir als nostres centres de Modernisme.

Més informació