Casa Fuster

1908-1911

Aquest hotel ocupa la darrera casa urbana que va projectar l’arquitecte Domènech i Montaner, la Casa Fuster (1908-1911), feta construir per encàrrec de Consol Fabra i Mariano Fuster i Fuster. Està situat just al final del passeig de Gràcia, a la zona coneguda com Els Jardinets, punt d’unió amb l’antiga vila de Gràcia, on els propietaris tenien un terreny amb un antic edifici, la Fàbrica de Xocolata Juncosa, en el qual van voler fer-se una nova casa.

L’edifici, de planta nova, tot i ser construït segons el llenguatge modernista, mostra una certa contenció i un concepte més auster en les ornamentacions. Tots els elements decoratius de les diferents obertures i dels capitells ofereixen una certa esquematització en els motius vegetals i una clara tendència a les línies més planes i geomètriques.A les dues façanes principals l’arquitecte va seguir utilitzant elements neogòtics i florals, però destaca la manera com, a la façana del carrer de Gràcia, fa ús de l’estructura metàl·lica vista i d’elements austers en la decoració, més característica de les seves primeres obres arquitectòniques.

Així mateix, el xamfrà pren protagonisme, ja que s’hi construeix un cos cilíndric en tota la seva alçada, que ens pot recordar altres obres de Domènech i Montaner com l’Hospital de Sant Pau o la Casa Lleó Morera, però ja dins d’un caràcter abstracte.

Durant molts anys l’immoble va ser d’habitatges, fins que el 1962 el va comprar l’empresa Enher amb la intenció d’enderrocar-lo i fer un nou edifici per instal·lar-hi les seves oficines. Gràcies a l’opinió popular i a diversos articles anònims a la premsa del moment, es va salvar l’edifici i uns anys després, el 1978, s’inicià una rehabilitació per adaptar l’interior al seu nou ús i es va restaurar l’exterior.

Posteriorment, l’any 2000 l’empresa Hoteles Center va adquirir l’edifici amb la intenció de tornar-lo a obrir a la ciutat, en aquest cas com a hotel, després d’una llarga i costosa rehabilitació a càrrec de l’empresa GCA, amb els arquitectes Juanpere i Riu. Durant el procés de restauració no només s’han respectat tots aquells elements originals de la casa —voltes, columnes, ornaments—, sinó que a més a més el projecte decoratiu realça els espais de l’edifici i hi dóna un nou valor. Gràcies a tot aquest esforç ha rebut la categoria d’hotel de 5 estrelles i gran luxe monumental.

A la planta baixa, hi trobem el vestíbul amb la recepció de l’hotel i el Cafè Vienès, tots dos d’accés lliure i d’ambient selecte, d’acord amb un hotel de 5 estrelles. El Cafè Vienès —que recupera el nom de l’antic cafè que s’ubicava al mateix lloc, de gran popularitat entre els barcelonins durant els anys quaranta per ser un punt de trobada per a les tertúlies i d’on eren habituals personatges com el poeta Espriu— és un espai diàfan que permet apreciar les columnes que sostenen unes voltes pintades amb pa d’or. En aquest cafè, amb música ambiental suau, podem gaudir d’un bon cafè o una copa en un ambient acollidor i sofisticat alhora, per la presència dels motius modernistes combinats amb la decoració moderna i atrevida dels sofàs i les taules, que compartimenten els espais.

Així mateix, a la planta baixa, l’hotel també ofereix quatre sales —“les sales modernistes”— per a reunions o presentacions amb una capacitat de sis a deu persones, entre les quals destaca la Sala Fuster, de més capacitat, il·luminada per la llum natural que hi entra per un pati interior de l’edifici.

El soterrani de l’edifici, on antigament hi havia una sala de ball anomenada El Danubio Azul, s’ha convertit en la sala d’esdeveniments Domènech i Montaner. Aquesta sala es troba just a sota del Cafè Vienès i la seva estructura és similar: un espai obert només trencat per la presència de les columnes les quals s’ha aconseguit destacar amb un terra de tessel·les negres que adopten una forma circular i que acaben de fer-lo més acollidor. La seva capacitat és per a 160 persones i, tot i que és on se serveixen els esmorzars dels clients de l’hotel, es pot demanar per fer celebracions diverses: bodes, còctels o qualsevol altre tipus de reunió.

Finalment, a la planta noble hi ha el restaurant de l’hotel, anomenat Galaxó, en referència al turó on Mariano Fuster tenia una casa a Mallorca. Es tracta d’una estança amb vistes al passeig de Gràcia, en la qual les taules es distribueixen en tres zones únicament separades per arcades de pedra que afavoreixen la intimitat i donen com a resultat espais amplis però acollidors. Cal destacar el sostre, que, recordant les voltes de diverses sales de l’edifici, s’ha cobert amb un plafó de formes ondulades decorat amb pa d’estany. El restaurant té una capacitat per a quaranta comensals i poden accedir-hi persones que no siguin clients de l’hotel fent-ne prèviament una reserva. El tipus de cuina que ens ofereix és cuina mediterrània avantguardista, elaborada i exquisida, amb productes frescos i de qualitat d’acord amb el tarannà general de l’hotel.


Actuacions de la campanya Barcelona, posa't guapa

Rehabilitació edifici per adequació a funció d’hotel.


Horaris

Cafè Vienès: tots els dies de 9 a 1h.
Restaurant Galaxó: de 13.30 a 15.30h i de 20.30 a 23h.



Més informació

Tel.: 93 255 30 00
www.hotelescenter.es/casafuster


Obtingueu la Guia de la Ruta del Modernisme de Barcelona.

 

La Ruta del Modernisme de Barcelona és un itinerari que recorre la Barcelona de Gaudí, Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch, que, juntament amb altres arquitectes, van fer de Barcelona la gran capital de l'Art Nouveau Català. Amb aquesta ruta podeu descobrir impressionants palauets, cases sorprenents, el temple que és el símbol de la ciutat i un immens hospital, així com altres treballs més populars i quotidians, com farmàcies, botigues, llanternes o bancs. Obres del Modernisme que demostren que l'Art Nouveau es va enraonar a Barcelona i que fins i tot avui dia encara és un art viu, un art viscut.

La Guia de la Ruta del Modernisme de Barcelona es pot adquirir als nostres centres de Modernisme.

Més informació