Inici / Obres modernistes / Observatori Fabra

Observatori Fabra

1902-1904

L’Observatori Fabra pertany a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, la direcció científica que té cura del seu funcionament i del seu manteniment. Va ser inaugurat el 7 d’abril de 1904 i és obra de l’arquitecte barceloní Josep Domènech i Estapà. L’origen de l’Observatori es remunta a l’any 1900, quan Camil Fabra, industrial i mecenes i primer marquès d’Alella, va aportar una gran quantitat de diners amb l’objectiu de contribuir a la realització del projecte per construir un observatori astronòmic, meteorològic i sísmic al Tibidabo. El 1902 van començar les obres, que van concloure dos anys després. L’edifici, format per la juxtaposició de tres cossos ben diferenciats (un de planta octogonal, un altre de planta rectangular i un altre de planta en forma de creu), és el resultat de l’eclecticisme característic de Domènech i Estapà i de les especials funcions a què es destinava. Així, el cos rectangular, acabat amb un creuer transitable, està tallat en dos per una obertura vertical, necessària per al funcionament dels aparells d’observació, i el cos octogonal està coronat per la cúpula, metàl·lica i giratòria, del telescopi. Per altra banda, l’edifici compta amb un atri d’accés que és d’inspiració clàssica, però amb dues columnes neoegípcies i un frontó de formes atípiques. Al frontó s’hi pot observar un baix relleu que presenta la figura d’una dona mig vestida amb un astrolabi a la mà esquerra. La figura està envoltada per representacions de planetes i astres, entre els quals es reconeixen el Sol i Saturn: es tracta d’una al·legoria de l’astronomia.L’activitat astronòmica es va iniciar l’any 1905 amb l’observació d’un eclipsi i des de llavors no s’ha aturat mai. En tot cas, els esdeveniments més importants procedeixen de les observacions de Josep Comas i Solà entre els anys 1915 i 1930. Actualment l’Observatori Fabra continua amb el seu vessant d’investigació, i ha obert un espai a l’activitat educativa i a la divulgació astronòmica per al gran públic. Cal destacar el cicle d’observacions nocturnes que amb el nom d’“El cel de Barcelona” vol ensenyar als visitants els cossos celestes que es poden veure des del cel de la nostra ciutat. També els “Sopars amb estrelles”, una vetllada amb sopar que inclou una visita a l’Observatori i la possibilitat d’observar el cel a través del gran telescopi centenari (només al juliol, agost i setembre).


Actuacions de la campanya Barcelona, posa't guapa

Restauració façanes


Horaris

Visites de nit
Fins el 24 d'octubre de 2020 no hi haurà visites nocturnes perquè s'organitzen els "Sopars amb estrelles".
La resta de l’any amb un calendari mensual variable depenent de l’astronomia.

Visites de dia
Diumenges i festius a les 11h, 12h i 13h. No hi ha visites entre Nadal i Reis, Setmana Santa i el mes d'agost. No cal reserva prèvia.


Preus i descomptes

Visites de nit
Observacions del cel: els divendres, 15,00 €.
Descompte de la Ruta del Modernisme: 25% no aplicable a les visites diürnes, a les visites amb sopar inclòs i a les visites dels dissabtes.

Visita de dia
2,00 €.
No aplicable el descompte de la Ruta del Modernisme.


Més informació

Visites de nit i "Sopars amb estrelles": tel. 931 701 797 (Sternalia).
Visites de dia: tel. 93 417 57 36 (Observatori Fabra).


Transports: des del parc, a peu, per la ctra. de Vallvidrera al Tibidabo. Des de Barcelona, en taxi o en transport privat, per la ctra. de Sant Cugat (antiga Arrabassada) fins a la ctra. de Vallvidrera al Tibidabo.

Obtingueu la Guia de la Ruta del Modernisme de Barcelona.

 

La Ruta del Modernisme de Barcelona és un itinerari que recorre la Barcelona de Gaudí, Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch, que, juntament amb altres arquitectes, van fer de Barcelona la gran capital de l'Art Nouveau Català. Amb aquesta ruta podeu descobrir impressionants palauets, cases sorprenents, el temple que és el símbol de la ciutat i un immens hospital, així com altres treballs més populars i quotidians, com farmàcies, botigues, llanternes o bancs. Obres del Modernisme que demostren que l'Art Nouveau es va enraonar a Barcelona i que fins i tot avui dia encara és un art viu, un art viscut.

La Guia de la Ruta del Modernisme de Barcelona es pot adquirir als nostres centres de Modernisme.

Més informació