La Casa Macaya va ser un encàrrec de l'any 1898, de Romà Macaya i Gibert a l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch, i la construcció va acabar el 1901, poc després de la de la Casa Amatller. L'any 1902 se li va concedir una menció en el concurs anual de l'Ajuntament de Barcelona.
A la Casa Macaya, Puig i Cadafalch segueix la manera de fer iniciada a la Casa Amatller. La façana es distingeix pel color blanc. El balcó corregut de la planta principal, els acabats de les finestres i una petita tribuna presenten una gran ornamentació de pedra llaurada, gràcies a Eusebi Arnau i Alfons Juyol, tots dos col•laboradors habituals de l'arquitecte Puig i Cadafalch. També cal destacar per la seva importància el treball amb els esgrafiats en ocre que va fer Joan Paradís.
A la part esquerra de l'entrada principal, hi trobem un capitell on s'aprecia la figura d'un ciclista. Es tracta d'un gest de complicitat de l'escultor envers Puig i Cadafalch, que en aquell moment estava construint també la Casa Amatller i es desplaçava entre les dues obres (una al passeig de Gràcia i l'altra al passeig de Sant Joan) en bicicleta.
El pati on hi ha l'escala d'accés a la planta superior està llaurat amb pedra i decorat amb motius florals, si bé aquí els elements decoratius són de caràcter arabitzant. L'escala està coberta per una galeria d'arcs rampants amb voltes de maó de pla.
Les superfícies llises estucades, que acusen un barroquisme latent d'arrel catalana, i la mateixa estructura de la façana presenten una influència mediterraneïsta que arribarà a ser una de les característiques de gran part de les cases senyorials de l'arquitecte.
L'any 1976, gràcies a la iniciativa de l'Arxiu Històric del Col•legi d'Arquitectes de Catalunya, la Casa Macaya es va catalogar com a bé cultural d'interès nacional i monument històric d'interès nacional. També se'n va aprovar, el 1979, la inclusió dins el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Històric Artístic de la Ciutat de Barcelona.
L'any 1947, "la Caixa" va comprar l'edifici als hereus de Joan Vilella, que l'havia adquirit el 1914. Seguint el projecte de l'arquitecte Domingo, va rehabilitar la casa per ubicar-hi l'Institut Educatiu de Sordmuts i Cecs, que es va inaugurar el gener del 1949. El 1976, "la Caixa" hi va instal•lar un espai d'exposicions que es va mantenir obert fins a la inauguració de CaixaForum Barcelona el 2002, moment en què es va convertir en la seu provisional del Museu de la Ciència fins a la inauguració de CosmoCaixa el 2004. Des de l'any 2012, la Casa Macaya és la seu de CaixaForum Macaya, l'únic centre de la xarxa CaixaForum que ofereix activitat en l'àmbit de les ciències socials.
Actuacions de la campanya Barcelona, posa't guapa
Restauració façanes, balcons i elements de tancament, persianes. Actuació integral: eliminar volums no originals, recuperació de tots els estucs de la façana principal, posterior, interiors i patis, i recuperació de tots els elements ornamentals interiors (2011 - 2012).
Horaris
Les visites comentades, a l’interior i l’exterior de l’edifici, es realitzen els divendres a les 19h i cada quinze dies.
Per a més informació podeu adreçar-vos a la seva pàgina web
https://caixaforum.org/ca/macaya/p/visites-guiades-a-l-edifici_a164840020
Més informació
Telèfon: 934 579 531
Lloc web:
https://caixaforum.org/ca/macaya/p/visites-guiades-a-l-edifici_a164840020
Visites culturals al Palau Macaya
El Palau Macaya vol ser un recurs que acosti el Modernisme als ciutadans. A través del programa “Modernisme i Participació” s’ofereixen activitats adreçades a totes les persones que tinguin interès en conèixer els espais de l’edifici a través de la seva història i transformació, des del començament fins a l’actualitat.
El Palau Macaya organitza unes sessions formatives sobre el Modernisme per a aquelles persones que desitgin implicar-se en el projecte “Practica el Macaya”. L'objectiu d'aquest projecte de participació ciutadana és que més endavant aquestes persones puguin ser un altaveu del valor arquitectònic d'aquest edifici.Si t'interessa la iniciativa, pots inscriure't com a voluntari/ària d’aquesta iniciativa o bé com a visitant per la propera visita organitzada pel grup de persones voluntàries implicades després de la primera edició de les sessions.
Apropa't a la recepció del centre o truca al 934 579 531 per inscriure't.
Obtingueu la Guia de la Ruta del Modernisme de Barcelona.
La Ruta del Modernisme de Barcelona és un itinerari que recorre la Barcelona de Gaudí, Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch, que, juntament amb altres arquitectes, van fer de Barcelona la gran capital de l'Art Nouveau Català. Amb aquesta ruta podeu descobrir impressionants palauets, cases sorprenents, el temple que és el símbol de la ciutat i un immens hospital, així com altres treballs més populars i quotidians, com farmàcies, botigues, llanternes o bancs. Obres del Modernisme que demostren que l'Art Nouveau es va enraonar a Barcelona i que fins i tot avui dia encara és un art viu, un art viscut.
La Guia de la Ruta del Modernisme de Barcelona es pot adquirir als nostres centres de Modernisme.