London Bar

1910

Josep Roca i Tudó, nascut a Copons l’any 1883, va arribar de jove a Barcelona, on va treballar de cambrer a diversos bars de la ciutat antiga fins que l’any 1909 va comprar un local al carrer Nou de la Rambla 34 (aleshores el carrer es deia Conde del Asalto). Hi va inaugurar un bar l’any següent, el 23 de juny de 1910, que va decorar amb un llenguatge modernista de caire popular. S’ignora qui en va ser el dissenyador; únicament han arribat fins a nosaltres els noms d’alguns dels treballadors que eren coneguts i amics de Josep Roca i que van voler participar en la decoració: Pedrerol com a fuster, Xampanyer com a pintor, i altres ebenistes, marbristes i guixaires que van formar un equip. A la mort del fundador, el local va passar a mans d’una de les seves filles, Dolors Roca, i el seu marit, Pere Bertran. La propietària actual segueix sent un membre de la família del fundador, la seva néta Elionor Bertran, que es va fer càrrec de la direcció del bar l’any 1976, juntament amb el seu marit, José Antonio Alabalá.

Al llarg dels anys, l’interior del bar s’ha conservat. En un primer moment no tot el local s’utilitzava com a bar ni tampoc va ser decorat de la mateixa manera. La decoració modernista ocupava una mica més de la meitat de l’establiment, i era el bar pròpiament dit, mentre que el saló interior, mancat d’aquesta decoració, es destinava a activitats artístiques i culturals i, a partir de la guerra civil, va ser utilitzat com a lloc d’assaig per a artistes de circ. Actualment els dos espais estan integrats en un sol local i el saló interior té un escenari per a actuacions.

La porta d’accés ja ens indica que es tracta d’un bar diferent, per tot l’emmarcament de fusta amb el nom al centre. Durant la postguerra es van fer castellanitzar tots els noms catalans i estrangers dels establiments, però el del London, en lloc de treure’l, el van tapar temporalment, i així s’ha pogut mantenir. De l’interior destaca l’aparador, tan característic en tots els establiments d’aquesta època, amb un mirall de fons, de línies corbes entretallades per flors i rematades per volutes amb decoració vegetal. Tota la fusta està pintada de color crema combinat amb el daurat en ornaments i línies. Aquesta mateixa ornamentació es repeteix en un arc que hi ha a la meitat d’aquest primer tram del bar, on apareix el nom del local, i també a la porta d’accés al segon saló, la qual, però, va ser realitzada en una època més moderna. La primera barra, l’única que hi havia en origen, és de marbre de colors amb flors tallades a la part superior, motiu que també apareix a l’arrambador del primer tram original de l’establiment.

Des del primer moment, el London va ser freqüentat per gent del món del circ, ja que al mateix carrer estaven instal·lats gran part dels agents de circ, teatre i espectacles en general de la ciutat. A més, estava obert les 24 hores del dia, amb la qual cosa tard o d’hora tota la bohèmia de la ciutat s’hi passava. Tots els elements decoratius conserven l’esperit d’un bar de principi del segle XX on es reunien joves artistes com Miró, Picasso o Gaudí, i molta gent de les arts i especialment del circ, record evocat encara avui pel trapezi que penja prop de l’entrada.

El London Bar no té l’atmosfera tranquil·la d’un antic cafè perquè mai no ho ha estat, més aviat ha estat i és un punt de trobada de persones amb inquietuds culturals. Encara avui bona part de la clientela és gent del món de l’art, en el sentit més ampli, que hi va per petar la xerrada, escoltar música o, fins i tot en alguna ocasió, fer-hi petites gronxades espontànies al trapezi. Els seus propietaris solen estar oberts a fer tot tipus d’activitats culturals, des de les tradicionals tertúlies o exposicions fins a alguna proposta més innovadora. Però l’activitat més popular avui dia i des dels anys setanta és la música en viu; pel seu escenari han passat artistes tan coneguts com Loquillo, Jarabe de Palo o la Fundación Tony Manero. Cada dia hi ha un concert d’algun tipus de música: des de jazz fins a cançó d’autor, passant pel rock i el funky (a partir de les 0.30h, amb consumició obligatòria). A la seva web es poden consultar els concerts del mes.

Es tracta d’un local molt relaxat a primera hora de la tarda, totalment ple en els concerts i animat fins ben entrada la matinada. Un ambient jove, català, però també molt conegut entre els estrangers, obert a tot tipus de gent, fet que facilita que qualsevol persona s’hi pugui trobar a gust.


Actuacions de la campanya Barcelona, posa't guapa

Restauració façanes interiors de l’edifici


Horaris

Dimarts, dimecres, dijous i diumenges de 19.30 a 4.30h. Divendres i dissabtes de 19.30 a 5h.



Més informació

Tel.: 93 318 52 61


Obtingueu la Guia de la Ruta del Modernisme de Barcelona.

 

La Ruta del Modernisme de Barcelona és un itinerari que recorre la Barcelona de Gaudí, Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch, que, juntament amb altres arquitectes, van fer de Barcelona la gran capital de l'Art Nouveau Català. Amb aquesta ruta podeu descobrir impressionants palauets, cases sorprenents, el temple que és el símbol de la ciutat i un immens hospital, així com altres treballs més populars i quotidians, com farmàcies, botigues, llanternes o bancs. Obres del Modernisme que demostren que l'Art Nouveau es va enraonar a Barcelona i que fins i tot avui dia encara és un art viu, un art viscut.

La Guia de la Ruta del Modernisme de Barcelona es pot adquirir als nostres centres de Modernisme.

Més informació